LEEKSTERMEER

“als we alles zouden slopen, zou dat het mooiste zijn! Maar dat doen we natuurlijk niet”

Schermafbeelding 2014-05-02 om 16.18.50

Schermafbeelding 2014-05-02 om 16.19.26

Case
Aan het Leekstermeer is al meer dan 50 jaar een horecabedrijf gevestigd dat wil uitbreiden. Een probleem, het bedrijf beschikt feitelijk niet over een vergunning en is door de jaren heen min of meer door de overheid gedoogd. De provincie en de gemeente willen aan deze omstandigheid een eind maken en het bedrijf een vergunning verlenen. Om zodoende uit de patstelling te geraken en een nieuwe start te maken. Met het oog op de in dit gebied (natura 2000) geplande waterbekken, lijkt dit een begrijpelijke wens. De natuurorganisaties vrezen precedentwerking en trekken ten strijde.

AM wordt door de Provincie Drenthe gevraagd te helpen bij het legaliseren van het horecabedrijf.

Aanpak
“we zijn eerst maar eens in de vroege ochtend een kopje koffie bij het horecabedrijf gaan drinken. Hiervoor hebben we (projectleider Provincie en Hent) alle betrokken partijen uitgenodigd. Het was een prachtige ochtend in de zomer en de natuur leek op haar mooist. Het leek er op dat we er allemaal onder invloed van verkeerde en geen aandacht leken te hebben voor onderliggende conflicten. Het kopje koffie en de wandeling door het gebied waar uitbreiding gewenst was, bleek de eerste stap naar verzoening en legalisering.

Aspecten van de aanpak

  • Leren luisteren naar elkaar
  • Respect voor elkaars zienswijze en angsten
  • Humor
  • Brainstormen en rare gedachten durven uitspreken
  • Verbeelden en presenteren van verschillende wensbeelden
  • Uitvogelen waar de wensen elkaar blijken te overlappen en erachter komen dat we veel meer een gezamenlijk ambitie hebben dan vooraf veronderstelt
  • Gemaakte afspraken beschreven en vertaald naar een bondig boekje
  • Officiële overhandiging van de ambitie voor het gebied, waarin legalisering van het horecabedrijf een eerste stap is, aan de bestuurders. In fluisterbootjes op het Leekstermeer.

Resultaat

  • De verschillende partijen werken goed met elkaar samen
  • Het horecabedrijf is gelegaliseerd en tevens het vertrekpunt van verschillende wandelroutes die onder IVN georganiseerd worden. Het waterbekken is gerealiseerd. Het bestaat over en weer meer vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marketing, Creativiteit en Communicatie

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: